Yatırım İçin Tercih Edilebilecek Altın Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

24-01-2023 15:04
 Yatırım İçin Tercih Edilebilecek Altın Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Söz konusu altın olduğunda sadece takı ve mücevher olarak değil aynı zamanda yatırım olarak da toplumumuz tarafından sıklıkla tercih edilen bir seçenek olmaktadır. Altına yatırım yapmak isteyen kişilerin karşısına ise farklı seçenekler çıkmaktadır. Güneş Kuyumculuk tarafından da yatırım yapmak isteyenlere sunulan birçok farklı altın seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklerin özelliklerinin bilinmesi ise yatırım kararının daha doğru alınması sağlanır.

Külçe Altın Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

İlk çağlardan bu yana insanların ilgisini çeken altın madeni AU sembolü ile gösterilmektedir. Metallerden birisi olmasının yanı sıra metaller içerisinde 197 kütle ağırlığı ile diğer metallere oranla daha yoğun bir element olmaktadır. Kolay işlenebilir olması da mücevher sektöründe en sık kullanılan maden olmaktadır.

Altının saflık dereceleri bulunmaktadır. Endüstride karat olarak adlandırılan bu ayarlar altının saflık derecesini belirtmektedir. 24 ayar olarak adlandırılan altın %100 saf altın olmaktadır. 22 ayar altınlardaki altın oranı ise %91,6 olmaktadır. 18 ayar altınların içerisindeki altın oranı %75 olurken 14 ayar altınlarda ise oran %58,5 olmaktadır.

Yatırım amacıyla altının kullanılması söz konusu olduğunda akla ilk gelen külçe altınlar olmaktadır. Altının en saf hali olan 24 ayar altınların kullanıldığı bir altın türü olmaktadır. Dikdörtgen kalıplara dökülerek elde edilen külçe altınlar çeşitli gramajlarda piyasaya sunulmaktadır. 1, 2.5, 5, 10, 25, 50 ve 100, 500 ve 1000 gram seçeneklerinin bulunduğu külçe altınlar işçiliğin en az olduğu altın çeşidi olmaktadır.

Külçe altınlarda işçiliği çok fazla olmaması sayesinde işçiliğe ödenmesi gereken miktar minimum seviyeye inmektedir. Bu sayede külçe altın alırken avantaj sağlanmış olmaktadır. Bunun yanında külçe altınların piyasada yer alan en yüksek ayara sahip olması, altın yatırımcılarının külçe altını tercih etme sebeplerinden birisi olmaktadır.

Bunların yanında külçe altınların farklı gramajlarda olması farklı bütçelere sahip olan yatırımcılar için de en büyük avantajlardan birisi olmaktadır. Bu sayede ufak birikim yapanlar da paralarını en iyi şekilde değerlendirebilirler. Tüm bunların yanında akıllarda olması gereken en önemli nokta külçe altın satın alınırken güvenilir bir kuyumcudan alınmasıdır. Ney yazık ki kuyum piyasasında sahte altın satışları ile ilgili ciddi problemler yaşanabilmektedir. Bu problemlerin önlenmesi için Güneş Kuyumculuk gibi alanında güvenirliğini ve kalitesini ispatlamış olan kuyumcuların tercih edilmesi gerekir.

Gram Altın Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Altın yatırımcılarının tercih edebileceği bir diğer altın çeşidi de gram altınlar olmaktadır. Son yıllarda altın fiyatlarının anormal bir şekilde yükselmesi ile hayatımıza giren gram altınlar farklı gramaj seçenekleri ile az bütçeli yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Bunun yanında düğün ya da doğum gibi özel günlerin kutlanması için de yine sıklıkla gram altına başvurulmaktadır.

Gram altınlar İstanbul Altın Rafinerisi tarafından üretilen altınlardır. Piyasada en çok kullanılan gramajları 0,5 ve 1 gram olsa da 2,5, 5, 10, 20, 50 ve 100 gram seçenekleri de bulunmaktadır. İki farklı saflık derecesi ile piyasaya sunulan gram altınları hem 24 ayar hem de 22 ayar olarak bulmak mümkün olmaktadır. 24 ayar gram altınların saflık oranları 0,995 olmakla birlikte 22 ayar gram altınların saflık dereceleri ise 0,916 olmaktadır.

Gram altının da külçe altınlarda olduğu gibi sertifikaları bulunmaktadır. Bu sertifikalar altının dünya standartlarında olduğunu gösterir. Bu sertifikalar paketlenmiş halde piyasada bulunana gram altın ambalajlarının üzerinde yer almaktadır.

Altın sadece ülkemizde gram olarak kullanıldığı için dünyanın geri kalan ülkelerinde kullanılamaz. Ancak ülkemizde her türlü alım ve satım işlemlerinin yanı sıra yatırım işlemleri için de kullanılmaktadır. Sarraflar, kuyumcular ve dövizcilerin yanı sıra gram altınlar ülke dışındaki bankalarda ve Dubai Altın Borsası’nda değerlendirilebilmektedir.

Gram altınlarda da külçe altınlarda olduğu gibi işçilik bulunmaz. Bu sayede altın yatırımcıları gram altınlarını nakde çevirirken herhangi bir zarara uğramaz. Bunun yanında banka hesaplarına da yatırılabilen gram altınların herhangi bir tarih problemi de bulunmamaktadır. Güneş Kuyumculuk tarafından sunulan gram altın çeşitleri 22 ayar olmakla birlikte güvenilirliğini sahip oldukları sertifikalar ile kanıtlamışlardır.

Ziynet Altın Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde altın yatırımı denildiğinde akla ilk gelen seçenek olan ziynet altınları Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi tarafından basılmaktadır. Birden fazla çeşidinin bulunmasının yanı sıra 22 ayar olmaktadır. Saf altın olarak adlandırılsalar da ayarları külçe ve gram altınlara göre daha düşüktür. Ata altın olarak da anılan ziynet altınları büyüklüklerine göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır.

Ziynet altın çeşitleri içerisindeki en küçük altın türü çeyrek altın olarak anılan türüdür. 1,804 gram olan çeyrek ata altınların üzerinde darphanenin bilgileri yer almaktadır. Az bütçeye sahip altın yatırımcılarının yanı sıra düğün ya da doğum gibi kutlanması ve hediye verilmesi gereken durumlarda sıklıkla kullanılır.

Ziynet altın çeşitleri içerisinde bir diğeri de yarım altın olmaktadır. Çeyrek altınla aynı özellikleri taşıyan yarım altının gramajı farklılık göstermektedir. 3,608 gram ağırlığındaki yarım ata altınlar yine altın yatırımcıları tarafından en sık tercih edilen seçeneklerden birisi olmaktadır.

Ata altın denildiğinde akla ilk gelen tam ata altın olmaktadır. Ciddi altın yatırımcıları tarafından tercih edilen bu türün ağırlığı 7,216 gram olmaktadır. Ziynet tam altın fiyatları anlık olarak değişiklik göstermektedir. Bu sebeple de birkaç dakika içerisinde farklı rakamları görmeniz mümkün olmaktadır. Orta bütçeye sahip olan yatırımcıların özellikle tercih ettikleri tam ata altınlar, optimal düzeydeki ziynet tam altın fiyatları ile de dikkatleri üzerine çekmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.